Wat is Scrappen?
Ik merk dat veel mensen in mijn omgeving niet weten wat scrappen is. Als ik vertel dat ik scrap en een online scrapbookwinkel heb vragen ze stomverbaasd wat dat is. Ik merk dat uitleggen heel moeilijk is, het is immers meer dan het creatief inplakken van foto`s, het is ook het bewaren, vertellen en uitbeelden van herinneringen en emoties, het is een gevoel en bij sommigen zelfs een verslaving :-) Als ik dit vertel kijken ze me aan of ik niet helemaal goed wijs ben!
Meestal heb ik een foldertje bij me en kan ik een paar voorbeelden laten zien die ik heb gemaakt. Dan komt meestal de volgende opmerking: "dat is toch veel te moeilijk voor mij" of "ik ben helemaal niet creatief". Dat is nu het leuke van scrappen, je hoeft er niet creatief voor te zijn en het is ook helemaal niet moeilijk om te leren. Als je het zelf mooi vind is je lay-out namelijk gelukt! Het leuke van scrappen is dat alles mag. Gebruik je graag stempels, verf je graag of vind je het leuk om met kraaltjes te werken? Het kan allemaal. Je kunt ook alle materialen gebruiken, als het maar plat genoeg is om in een album te passen.
En dan komt het punt dat je niet meer gaat scrappen om foto`s in te plakken, maar foto`s gaat maken om te scrappen!
Ik merk dat ik steeds vaker een onderwerp bedenk dat ik ga fotograferen of dat ik, terwijl ik een foto aan het maken ben al aan het bedenken ben hoe ik deze zal gaan scrappen, met wel papier en welke indeling. Zoals ik al eerder schreef: scrappen kan zwaar verslavend zijn!
Hoe begin ik met scrappen?
Ik heb mezelf scrappen geleerd door eerst een scrapblad te kopen en op internet naar lay-out voorbeelden (de pagina`s die je maakt) te zoeken. Ik zocht een eenvoudige lay-out uit en die ging ik namaken met mijn eigen foto`s en papier. Langzaamaan ben ik steeds moeilijker voorbeelden gaan gebruiken. Deze maakte ik niet meer na maar gebruikte ik alleen maar om te beginnen. Dan vond ik bv. de indeling van een pagina heel mooi of het kleurgebruik. Ik begin nu nog vaak op deze manier aan een lay-out. Ik open een voorbeeld dat ik mooi vind qua indeling van de pagina en dan ga ik beginnen en volg ik mijn eigen gevoel en ideeën. Mijn lay-outs worden altijd heel anders dan het voorbeeld, maar het geeft me net een houvast om te beginnen.
Ook een goede manier om te leren scrappen is het volgen van een of meerdere workshops of om crop-avonden of ochtenden bij te wonen. Tijdens een workshop leer je diverse technieken en tijdens een crop-ochtend kun je gebruik maken van diverse materialen en kun je advies vragen als je dit nodig hebt. En...het is heel gezellig!
Het Scrapwoordenboek
Omdat scrappen uit Amerika overgewaaid is vind je veel amerikaanse termen in de scraptaal.Om je een beetje wegwijs te maken volgt hier een opsomming van de meest gebruikte termen.
Acid-free: zuurvrij. Foto`s worden aangetast door zuren. Als je wilt dat je foto`s over 50 jaar nog in dezelfde staat als nu zijn moet je er dus voor zorgen dat ze niet in contact komen met deze zuren. Alle scrapbookmaterialen zijn zuurvrij. Je kunt dit eventueel testen met een testpen. Maar...dat wil niet zeggen dat je helemaal geen producten kunt gebruiken die niet zuurvrij zijn. Als je bv. een leuke tekening van je kind in je lay-out wilt verwerken kun je deze zo opplakken dat deze niet in aanraking met de foto komt. Belangrijk is wel dat je lijm gebruikt zonder zuren. Anders zie je dat na verloop van tijd op je foto`s terug!
Adhesive: Algemene term voor lijm en andere plakmiddelen. Denk hierbij aan dubbelzijdige tape, fotolijm, adhesive dots e.d.
Border: een versierde rand langs de zij-, boven of onderkant van je layout. Brad: een splitpen met een figuurtje bovenop. Ze zijn volop verkrijgbaar in verschillende formaten en figuren.Je kunt ze gebruiken om foto`s en papier vast te zetten, om een miniboekje aan elkaar te maken of gewoon als versiering op je pagina. De bevestiging is heel simpel. Je prikt een gaatje op de plaats waar je de brad wilt hebben, steekt hem door het gaatje en buigt aan de achterkant de clipjes om.
Buckels: Dit zijn gespjes waar je een lintje doorheen haalt.
Button: Helemaal `hot` in scrapbookland. Dit zijn knoopjes.
Cardstock: Zuurvrij papier in heel veel kleuren verkrijgbaar. De meest voorkomende maat is 30,5x30,5 cm. Dit papier wordt gebruikt als basis voor een lay-out, maar ook om versieringen en titels mee te maken of om foto`s op te matten.
Chalk: Krijt dat samengeperst is. In vele kleuren verkrijgbaar. Met een wattenstokje kun je dit uitwrijven op papier en kun je bv. stempelafdrukken inkleuren. Charm: kleine bedeltjes die ter decoratie op een lay-out gebruikt worden. Te bevestigen met een fiber, nietje, eyelet of naald en draad.
Chipboard: grijsbord, stevig karton tussen 1/2 en 3 mm. dik. Er zijn zeer veel figuren en alfabetten verkrijgbaar. Onbewerkt chipboard kun je zelf helemaal naar je eigen stijl aanpassen. Je kunt er dessinpapier opplakken en dit aan de randen licht opschuren, je kunt er embossinpoeder opstrooien en dit verwarmen met een heattool (een soort kleine verfafbrander) die het poeder laat smelten zodat je een hele mooie glanslaag krijgt. Ook kun je het beinken met ink of verven met acrylverf. Je kunt er glitters opstrooien enz. enz
Clear stempels: Dit zijn stempels gemaakt van een doorzichtig materiaal zodat je goed kunt zien waar je de stempel plaatst. Je bevestigt de stempel op een acryl-blok, dat gaat heel gemakkelijk, de stempel `plakt` eraan vast. Ze zijn erg leuk geprijsd en gemakkelijk in gebruik.
Coluzzle: Dit is een uitsnij-systeem waarbij je een speciaal mesje, matje en de zgn. coluzzle mallen nodig hebt. Dit zijn kunststof mallen waarin figuren of alfabetten uitgesneden zijn. Je volgt met het mes de uitgesneden lijntjes en knipt daarna met een klein schaartje de verbindingsstukjes door. Daarna kun je de figuur of letter nog versieren met een inktrandje en evt. bloemen, brads, enz.
Cricut: De Cricut is een automatische stansmachine. In enkele ogenblikken stanst u de mooiste letters en figuren op veel verschillende manieren. Door het gebruik van simpele cartridges is het mogelijk duizenden vormen en fonts uit te snijden. Het enige wat u moet doen is de stijl uit te zoeken, de tekst intypen en de startknop in te drukken en uw machine snijdt automatisch het gewenste figuur of de tekst uit. Cuttlebug: Universele stans machine waar stansen van alle merken in kunnen. Ook kun je ermee embossen. De Cuttlebug is compact, gemakkelijk mee te nemen en zeer gebruiksvriendelijk.
Croppen: Overtollige gedeeltes van een foto wegknippen of een foto in een vorm knippen, bv. in een vierkant of cirkel. Als je ergens gaat croppen betekent dit dat je gezellig met elkaar gaat scrappen. Ieder maakt dan een eigen werkstuk of lay-out maar je kunt de beschikbare gereedschappen gebruiken en advies vragen.
Die-Cut: Een dik papieren of kartonnen vel waarop uitdrukbare figuren staan. Ze zijn heel gemakkelijk in een lay-out te gebruiken. Even het figuurtje uitdrukken, evt. versieren en dan opplakken.
Distressing: Het bewerken van papier zodat het een oud en/of verweerd uiterlijk krijgt. Dit doe je door oa. schuren, scheuren, beinken met distress-inkt enz.
Doodling: Een tekentechniek. Je versiert je werkstuk met krullen en vormen. Net zoals je wel eens zat te tekenen tijdens de les op school! Er zijn ook stempels en mallen die je hierbij helpen.
Embellishments: Elk soort versiering op een pagina.
Embossing: Het aanbrengen van een reliëfvorm in papier dmv.:- embossingpen. Je hebt ook een bijbehorende mal, speciaal matje en een lichtbak nodig. Je legt het matje en het papier op de lichtbak. Daarbovenop komt de mal. Je volgt met het pennetje de mal en drukt zo lijnen in het papier.- zip-e-mate en sommige andere snijmachines. Met behulp van een speciaal matje en de normale embossingmallen kun je, door het papier door de machine te draaien, machinaal embossen
Embossingpoeder: Dit is heel fijn poeder en zit in kleine potjes. Je legt een vel papier op tafel. Daarna stempel je de letter/figuur of je maakt een stempelafdruk met speciale doorzichtige, iets vettige inkt. Je strooit dit poeder op een chipboard of cardstock figuur of letter. Het teveel klop je er weer af. Dit valt op het papier. Je vouwt het papier en laat zo het poeder terug in het potje glijden. Je gebruikt dus heel weinig poeder! Daarna houd je de figuur met een pincet vast en verhit je de poeder met een heat-tool (soort kleine verfbrander). Het poeder smelt dan samen tot een mooie, glanzende laag die bovenop het figuur ligt. Je kunt hier erg mooie effecten mee bereiken door bv. het poeder half te smelten of meerdere kleuren bij elkaar te gebruiken.
Eyelets: nestelringetjes van metaal. Ze zijn verkrijgbaar in vele kleuren en nog meer figuren. Voor bevestiging heb je een eyelettool-kit , een snijmatje(action, blokker) en een hamertje nodig. Werkwijze:Je bevestigt het opzetstukje waarop het gaatje zit op de ijzeren `pen`. Je legt het snijmatje op tafel en daarop leg je het papier. Je zet de `pen` op de plaats waar je de eyelet wilt hebben. Je slaat met de hamer op de pen. Nu zit er een gaatje in het papier. Je zet nu het opzetstukje met het bolletje op de `pen`. Je steekt de eyelet door het papier zodat het busje naar achter wijst (de gekleurde kant zit dus aan de voorkant van het papier). Je legt het papier met de goede kant op het matje, zorg ervoor dat de eyelet op het matje ligt. Je zet de `pen` op het busje en slaat met de hamer enkele keren op de `pen`. Nu is het busje plat. Je kunt nu nog met de hamer zachtjes op de achterkant! van de eyelet kloppen om deze mooi glad te krijgen. Wel altijd op het snijmatje, nooit zo op tafel, dan springt de lak eraf.
Fabric: stof
Fiber: draad, wol. Vaak van wat pluizig materiaal omdat dit een mooi effect geeft op je lay-out. Je kunt deze door een eyelet knopen, een flosje maken van meerdere fibers enz enz.
Fixeren: het onuitwisbaar maken van bv. chalk op een lay-out.
Foamtape: Verdikte tape. Je kunt 3d technieken realiseren met deze tape. Dat betekent dat datgene wat je opplakt wat hoger ligt dan de ondergrond.
Focal Point: De blikvanger van je pagina, datgene wat het eerst opvalt als je naar je pagina kijkt.
Font: Lettertype op de computer.
Freestyle: Een scraptechniek waarbij alles mag en alles kan. Ziet er vaak artistiek uit. Elsie Flaningan is hier heel bekend mee geworden.
Foamstempels: Dit zijn zachte stempels die van foammateriaal gemaakt zijn. Goedkoop in aanschaf en prettig in gebruik. Te beinken met acrylverf (verf op waterbasis) of inkt op waterbasis. Schoonmaken met babydoekjes (lotion, GEEN oliedoekjes) of water en als ze heel vies zijn met heel verdunde chloor (flink verdunnen met water en meteen naspoelen met water).
Frame: Dit is een lijstje of kader. Je gebruikt het bv. om een detail van een foto te accentueren.
Gelpennen: Fijne pennen om teksten te schrijven en doodle`s te tekenen.
Gluedots: Hele dunne zuurvrije plakkertjes. Ideaal voor scrappen. Grommets: Gigagrote eyelets van 2,5 en 4 cm doorsnede. Met de grommet tool kun je gaten in het papier slaan en daarin kan je de eyelets vastzetten dmv. pinnetjes die je omslaat. Je kunt ze gebruiken als accent, of je kunt er een stukje anders gekleurd dessinpapier achter plaatsen. Ze zijn ook leuk als hart van een zelfgemaakte bloem enz enz.
Heattool: Dit is een soort fohn of kleine verfafbrander die niet blaast, alleen verwarmt. Hiermee kun je embossingpoeder laten smelten of krimfolie laten krimpen.
Hinges: Kleine scharniertjes waarmee je bv. een foto vast kunt zetten. De foto kun je dan omklappen en dan zie je de journaling of een andere foto.
Journaling, Journal: Het verhaal dat je bij de foto`s vertelt. Een journaling bestaat meestal uit de vijf W`s (wie, wat, waar, waarom en hoe). Een journaling kan bestaan uit een heel verhaal of een paar steekwoorden en alles daartussenin. Je kunt deze gewoon op je lay-out schrijven, maar je kunt het ook uittypen en verwerken. Je kunt een journaling blok stempelen en hierin de journaling schrijven, of je schrijft het op een tag.
Lay-out: Een gescrapte pagina. Dus een pagina die je al helemaal versierd hebt.
Mask: Een dun plastic figuur die je op je papier legt. Door er inkt of verf overheen te doen en daarna de mask te bevestigen krijg je een afdruk van de figuur. Staat heel leuk op cardstock. Je kunt ook een gedeelte van de mask gebruiken of deze aan de rand van het papier te gebruiken zodat de figuur van het papier `afloopt`.
Matten: Dit is een omlijsting van je foto, gemaakt van gekleurd papier. Je plakt een foto op een stuk dessinpapier of cardstock en snijdt dit uit, zodat je rondom de foto een rand(je) van het papier blijft zien. Het geeft diepte aan je pagina, je foto komt mooier uit.
Page protector: Dit is een plastic hoes die in een scrapalbum gestopt wordt. In de hoes stop je de lay-out zodat hij beschermd wordt tegen vingerafdrukken en viezigheid.
Paper Piecing: Figuurtjes die je zelf samenstelt. Je kunt ze maken door een mal te gebruiken. Elk deel van het figuurtje wordt apart uitgesneden en daarna samengevoegd.
Pigment Inkt: Inkt die kleurvast, waterproof en lichtecht is
Pocket: Een soort zakje dat je op de pagina verwerkt. In het zakje kun je bijvoorbeeld een haarlokje bewaren, de tickets van je reis, foldertjes, vreemd geld enz enz. Zo blijft alles op een decoratieve manier bij elkaar.
Punch: Een ponsje waarmee je afdrukken uit het papier haalt.
Ribbons: Lintjes.
Rivets: Dit zijn eyelets zonder gat in het midden.
Rub-ons: Dit zijn wrijfplaatjes. Ze bestaan in veel soorten en maten. Je knipt het figuur dat je wilt gebruiken uit, haalt het beschermvelletje eraf en legt het op de plaats waar je de rub-on wilt hebben. Met een ijslolliestokje of potlood wrijf je voorzichtig over de rub-on tot hij loslaat. Daarna leg je het beschermvel op de rub-on en wrijf je hem met je vinger zacht na.Ze zijn heel gemakkelijk in gebruik en als je ze opgebracht hebt zie je bijna niet dat ze eigenlijk niet op het papier zaten. Je kunt ze ook op foto`s aanbrengen. Dit geeft een heel mooi effect.
Scrapbook: Dit is een album om lay-outs in te bewaren.
Scrappads, paperpad: 24 dessinvellen die bij elkaar horen. Ze zijn bij elkaar verpakt, soms in een blok. Het voordeel hiervan is dat je zeker weet dat alle vellen bij elkaar gebruikt kunnen worden, het kleurgebruik en de patronen zijn namelijk op elkaar afgestemd.
Scrapkit: Diverse vellen dessinpapier, stickers en andere embellishments, verpakt in één set. Zo weet je zeker dat alles bij elkaar past.
Slide: Diaraampje
Snap: zie Rivet
Soufflé pennen: Een soort gelpennen. Ze drogen verdikt op. Je voelt dus reliëf. Ze zijn zeer geschikt om mee te doodlen.
Spread: Twee lay-outs naast elkaar die bij elkaar horen.
Strasssteentjes: Siersteentjes die je kunt gebruiken om je lay-out te versieren. Ze staan ook erg leuk als hartje van een bloem (primaflower).
Sizzix/Sizzlits: De sizzix is een stansmachine waarmee je je eigen papieren versieringen kunt maken. De machine werkt d.m.v. stansjes. Ook Sizzlits zijn stansjes, maar deze zijn dunner. Om deze door de sizzix machine te halen heb je een convertor nodig.
Swap: Een ruilactie van materialen tussen meerdere scrappers.
Tags: Dit betekent: Label. Je hebt kant en klare labels, zoals van K&Company en 7gypsies. Soms is er ruimte om een journaling te schrijven. Je kunt ze ook zelf maken.
Transparante sheet: Een plastic vel, doorzichtig of met opdruk om te gebruiken op je scrapbooklay-out. Je kunt een gedeelte van het vel gebruiken en dit gedeeltelijk over de foto of titel plaatsen. Ook bij de kantoorwinkel kun je doorzichtige sheets kopen (op A4 formaat). Zorg ervoor dat je de sheets koopt die voor jou printer geschikt is. Nu kun je zelf frames (kaders) en titels printen om op je lay-out te gebruiken. Perfect te bevestigen met de vellum adhesive roller. Deze bevestigt vrijwel onzichtbaar.
Unmounted stamps: Dit zijn stempels zonder houten handgreep. Je hebt dus alleen het rubberen stempelgedeelte. Het traditionele houtje wordt bij dit systeem vervangen door een transparant acrylblok. Daardoor kun je precies zien waar de stempelafdruk komt.
Vellum: Dit is heel dun perkamentpapier, dus iets doorzichtig. Het is in effen, maar ook in dessins. Het is zeer geschikt om te scheuren. Je kunt het perfect lijmen met de vellum adhesive roller. Deze bevestigt vrijwel onzichtbaar.
Xyron stickermaker: Dit is een handig apparaatje om snel en zonder knoeien items te plakken op je lay-out. Even het plaatje of letter door het apparaat halen en het heeft een mooi dun en gelijkmatig transparant lijmlaagje. Voordat je het beschermvel eraf haalt is het wel belangrijk dat je de randen van het plaatje goed nawrijft om de lijm te laten hechten. Je kunt papier, veertjes, foto`s draadjes, stof etc. gebruiken.
↧